Förvaring av vin

viinin-sailytysMånga förvarar sina viner i en ställning på golvet eller på en plan yta, men med tanke på vinernas hållbarhet är detta inte den bästa lösningen. Om man inte dricker vinerna inom en rimlig tid efter inköpet, utan avsikten är låta dem mogna i månader eller t.o.m. år, lönar det sig att förvara vinerna på en mörk och sval plats. Den optimala temperaturen för förvaring av vin ligger i intervallet 10-15 grader. Vid en för låg temperatur mognar inte vinet och vid en för hög temperatur mognar det allt för snabbt.

Det lönar sig inte att lagra alla viner, t.ex. är roséviner och billiga mousserande viner avsedda att avnjutas som mycket unga, maximalt 1 år gamla. Röda viner är ofta bättre lämpade för lagring än vita viner, men speciellt söta vita viner kan bevaras i ett flertal år tack vara sockerinnehållet. Av de torra vita vinerna lämpar sig t.ex. Chardonnay och Riesling för lagring, vilket ger dem en mjukare och rundare smak. Av de röda vinerna drar viner som är rika på tanniner den främsta nyttan av lagring. Vinskåpen är naturligtvis utvecklade för just detta ändamål och i dessa är förhållandena för förvaring och lagring av vin perfekta.

Doweb Oy